top of page

«ΟΙ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟΙ»


“Ο σημαδεμένος”. Έτσι χαρακτήριζαν υποτιμητικά λίγες δεκαετίες πριν όποιον επέλεγε να κάνει τατουάζ σε κάποιο σημείο του σώματός του. Σημάδι απαξίωσης, ένδειξη περιθωριοποίησης και κοινωνικός στιγματισμός για τους πολλούς. Κάτι ξεχωριστό, σύμβολο συμμετοχής σε ομάδα για τους λίγους που το έκαναν.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ

Η πρακτική της τέχνης του τατουάζ είχε πολύ μεγάλη ιστορική σημασία για τους πολιτισμούς της Πολυνησίας σύμφωνα με τους οποίους η πνευματική ζωή και η δύναμη ή το ‘μάνα’ απεικονίζεται στα τατουάζ τους. Οι Maori στη νέα Ζηλανδία πιστεύουν ότι το moko ή αλλιώς tattoo αντικατοπτρίζει την καλλιτεχνική τους διάθεση. Στα Samoa η τέχνη του χειροποίητου τατουάζ σχετίζεται με την κοινωνική τάξη, τον τίτλο και το κύρος. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ρίζα της λέξης tattoo βρίσκεται στη λέξη tatau που κατά τους Samoa σημαίνει σημαδεύω δύο φορές.


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ

• Η τέχνη του τατουάζ υπάρχει από την νεολιθική εποχή. Το 1991 ο Iceman Otzi ένας γέρος 5000 ετών βρέθηκε στην κοιλάδα του Οtz στις Γαλλικές Άλπεις και έφερε 57 τατουάζ πάνω στο δέρμα του. • Επίσης βρέθηκαν γεωμετρικά και σχηματικά σχέδια πάνω στις μούμιες PAZYRYK οι οποίες χρονολογούνται 2400 ετών. • Όπως είχε πεί κάποτε ο Κάρολος Δαρβίνος για τα τατουάζ ‘δεν υπάρχει έθνος στη γή που να μη γνωρίζει αυτό το φαινόμενο. Στη λέξη tattoo το “ta” σημαίνει “χέρι” και διπλασιάζεται γιατί η πράξη γίνεται δύο φορές. Το “u” αναφέρεται στο “χρώμα”.Ο Captain James Cook ένας Βρετανός εξερευνητής γνώρισε στο δυτικό κόσμο αυτό το φαινόμενο, όταν συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη λέξη σε ένα ημερολόγιο γύρω στα 1760.Έγραψε “αποτυπώνουν σημάδια στο σώμα των ανθρώπων και τα αποκάλουν tattaw”. Αρκετά μέλη του πληρώματος του κάπτεν Κούκ θα επέστρεφαν στην Αγγλία με τατουάζ, μια πρακτική η οποία τελικά δημιούργησε μια σχέση ανάμεσα στα τατουάζ και στους ναυτικούς. Οι ίδιοι συγκέντρωσαν τατουάζ απο τα διάφορα ταξίδια τους

.

ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

• Τατουάζ από τραύματα ή αλλιώς «φυσικά τατουάζ», τα οποία προκύπτουν από τραυματισμούς. Τα πλέον συνήθη είναι τα σημάδια από την άσφαλτο από ατυχήματα στο δρόμο και οι μύτες των μολυβιών που μπαίνουν στο δέρμα. • Ερασιτεχνικά τατουάζ. • Επαγγελματικά τατουάζ, τόσο αυτά που γίνονται με τις παραδοσιακές μεθόδους όσο και αυτά που γίνονται με τις μοντέρνες μηχανές για τατουάζ. • Ιατρικά τατουάζ (δερματολογία και πλαστική χειρουργική, ογκολογία, ενδοσκοπικό με ελλιπή όμως βιβλιογραφία). • Κοσμετικά τατουάζ, που είναι επίσης γνωστά με τον όρο «μόνιμο μέικ-απ». • V.I.P τατουάζ : συνώνυμο του «γκλάμουρ» καθώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος του εγχώριου και ξένου star system χωρίς ένα τατουάζ σε ορατή ή αθέατη πλευρά του σώματός του, με πιο φαμνατικούς τους ποδοσφαιριστές, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές. Ο Μαραντόνα , ο Μπέκαμ , η Αντζελίνα Τζολί αλλά και ο Αντώνης Ρέμος αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ

Οι διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναπτύξει ξεχωριστούς τρόπους και διαδικασίες για τη δημιουργία ενός τατουάζ. Έτσι, κάποιες φυλές σχεδιάζουν πάνω στο σώμα τους το κατάλληλο σχέδιο κόβοντας το δέρμα και στη συνέχεια πάνω στην πληγή τοποθετούν στάχτη, μελάνι ή άλλες φυσικές χρωστικές. Σε άλλες κοινωνίες, το τατουάζ σχηματίζεται με την έγχυση της μελάνης στο δέρμα μέσω αιχμηρών ξύλων ή οστών ζώων. Στην Ιαπωνία, η παραδοσιακή μέθοδος τατουάζ ονομάζεται irezumi. Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, το μελάνι εισάγεται στο δέρμα χρησιμοποιώντας χειροποίητα εργαλεία που, αντί για βελόνες, αποτελούνται από αιχμηρά μπαμπού ή ατσάλι. Στον 21ο αιώνα, η τεχνική δημιουργίας ενός τατουάζ διαφέρει πολύ από τις παραπάνω διαδικασίες και πραγματοποιείται με έγχυση μελάνης κάτω από την επιδερμίδα σε βάθος 1mm μέσω μιας ομάδας βελόνων που είναι συγκολλημένες σε μια ράβδο .Οι βελόνες κινούνται πάνω-κάτω με ρυθμό εκτελώντας αρκετές εκατοντάδες δονήσεις το λεπτό


ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΗΜΕΡΑ

• Από το 1990 και μετά το τατουάζ αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της δυτικής μόδας.Έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στο δυτικό κόσμο έχουν τατουάζ εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες . • Έχει μετατραπεί από σημάδι διαφορετικότητας σε τρόπο έκφρασης . • Αποτελεί σύµβολο αδελφοσύνης, κοινωνικής διάκρισης, αλλά και σημάδι πένθους. • Η θέαση ενός τατουάζ δεν αποτελεί πλέον ασυνήθιστο και απορριπτέο στοιχείο. • Σε μια από τις πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ για τα τατουάζ, φαίνεται ότι το 36% των Αμερικανών ηλικίας 18-29 χρονών και το 24% ηλικίας 30-40 χρονών εχει τατουάζ. Όπως βλέπουμε λοιπόν τα ποσοστά αυτά είναι αντιστρόφως ανάλογα των ηλικιών.


ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

• Το ερωτηματολόγιο δόθηκε στους μαθητες της 3ης Γυμνασιου και πρώτης και δευτέρας Λυκειίου και με σκοπό να διαφανεί η άποψή τους για τα τατουαζ.Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές, σε ποσοστό 64% ,θα έκαναν τατουά,ζ καθώς θεωρούν ότι αποτελεί τρόπο έκφρασης. • Ακόμη, η έρευνά μας έδειξε ότι η κρίση των μαθητών του σχολείου μας και μάλιστα σε ποσοστό 94% δεν επηρεάζεταιι αρνητικά από το άν κάποιος άνθρωπος φέρει τατουάζ στο σώμα του. Επίισης, το 68% θεωρεί ότι είναι σωστό οι νέοι κάτω των 18 ετών να κάνουν τατουαζ .Τέλος, το 67% πιστεύει ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία ενώ μόνο το 27% γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αφαιρεθεί!


ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

• Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού το τατουάζ εγκαταλείπεται και μάλιστα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και μετέπειτα χρησιμοποιούνταν γαι το στιγματισμό των εγκληματιών ή αποτελούσε σημείο αναγνώρισης διαφόρων συμμοριών και ομάδων, δηλωτικό των δεσμών που είχαν τα μέλη τους. • Σε μερικές αιρέσεις του Ισλάμ τα τατουάζ είναι απαγορευμένα γιατί αλλάζουν ένα δημιούργημα του Αλλάχ. • Στον Ινδουισμό το μαρκάρισμα του κούτελου θεωρείται σημάδι ευημερίας.Πολλές ινδουίστριες μάλιστα κάνουν τατουάζ στα μάτια τους ή ζωγραφίζουν τελείες γύρω από το πηγούνι και τα μάτια για να απωθήσουν το κακό και να εξωραίσουν την εμφάνισή τους.


IΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥΑΖ

• Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως µόδα, απενοχοποιηµένο από το «στίγµα» που κουβαλούσε παλιά, όταν ήταν επιλογή περιθωριοποιηµένων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτοµα που θα το αποφασίσουν, αρέσκονται να προβάλλουν ναρκισσιστικά την εικόνα τους, χαρακτηρίζονται από δυναµισµό, εξωστρέφεια, διάθεση να αποκαλύψουν µια πτυχή του εαυτού τους», επισηµαίνει η ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή σύµβουλος, κ. Νατάσσα Νικολακάκου.

ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

• Το τατουάζ συχνά αντιπροσωπεύει τη διάθεση του εφήβου να απορρίψει την απόλυτη κυριαρχία των γονιών, να νιώσει ότι ανεξαρτητοποιείται και ότι αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Ο έφηβος επηρεάζεται σηµαντικά από τα είδωλά του, κυρίως από τον καλλιτεχνικο ή αθλητικό χώρο, λειτουργώντας µιµητικά, αλλά και από τις παρέες του. Το τατουάζ συχνά θεωρείται «µαγκιά». • Σε συναισθηµατικό επίπεδο, το τατουάζ στην εφηβεία χαρακτηρίζεται συνήθως από παρορµητικότητα, µπορεί να κρύβει συναισθήµατα άγχους ή οργής, ενώ συνοδεύεται συνήθως και από αίσθηµα υπερηφάνειας για την αντοχή που έδειξε το άτοµο απέναντι στον πόνο .


ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟΝ ΥΠΟΚΟΣΜΟ

• Μια γνωστή συμμορία Mara Salvatrucha γνωστή και ως MS, Mara, MS-13 από το Λος ‘Αντζελες, που εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και στην κεντρική Αμερική, στρατολόγησε χιλιάδες μέλη με απίστευτη ταχύτητα. Τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας έκαναν διάφορα τατουάζ καλύπτοντας ολόκληρο το σώμα τους. • Στην Αγγλία πολλοί εγκληματίες , που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, συνέδεσαν τα σχέδια των τατουάζ με την σκληρότητα που θέλουν να βγάζουν στους υπόλοιπους κρατούμενους. • Τριάδα είναι το όνομα που δόθηκε σε μία Κινεζική μυστική ομάδα που αντιπροσωπεύει την αρμονία της Γης, του Παραδείσου και του Ανθρώπου. Όπως φαίνεται υπάρχουν και αιρετικές οργανώσεις που επιλέγουν τατουάζ για θρησκευτικούς λόγους.


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

• Είναι γνωστό ότι τόσο το τατουάζ όσο και το τρύπημα, έχουν συσχετισθεί με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Η μετάδοση της ηπατίτιδας, του ιού HIV που προκαλεί το ΑIDS, της φυματίωσης, της λέπρας, του συνδρόμου του τοξικού σοκ και άλλων ασθενειών έχουν συνδεθεί με το τατουάζ. • Ένας ειδικός επαγγελματίας, ο οποίος τηρεί τους κανόνες και τις σωστές διαδικασίες για το τατουαζ, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για κάθε επιπλοκή, πόσο μάλλον για τη μετάδοση ηπατίτιδας. Όταν σε κάθε άτομο χρησιμοποιούνται καινούριες βελόνες, νέο μελάνι και μιας χρήσεως γάντια, τότε ο κίνδυνος να κολλήσουμε ο,τιδήποτε είναι σχεδόν απίθανος.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΤΟΥΑΖ

• Μερικές φορές τα τατουάζ μπορούν να αφαιρεθούν με την οδυνηρή θεραπεία λέιζερ. Παλιότερα τρίβανε το δερμα τους με αλάτι προκειμένου να αφαιρεθούν τα τατουάζ. • Η αφαίρεση ενός τατουάζ έχει σχετιστεί με μια ταυτόχρονη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και ορίζει τον εαυτό του. • Περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες τείνουν να επιλέγουν την αφαίρεση ενός τατουάζ μετά από κάποια χρόνια.


ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΑΣ

Ιστορία του τατουάζ - www.tattooland.gr/history Νατάσσα Νικολακάκου (ψυχοθεραπεύτρια) - Τατουάζ και εφηβεία Κ.Α. Μαυρίδου – Ι.Δ. Μπαζούκας - Από το κοινωνικό περιθώριο στη γονιδιακή ιατρική Αθηνά Πάσχου (ψυχολόγος) - Τατουάζ και ψυχολογία Εξάντας (ντοκιμαντερ) - Οι Λευκοί Λύκοι


Εργασία για το τατουάζ από τους Ο.Ρ.Α.Τ.Ι.Ο.Σ 2 • ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ • ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ • ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ • ΜΟΣΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ • ΠΟΛΛΑΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ


bottom of page